duminică, 7 februarie 2016

Inventatorul stiloului cu rezervă este un român

Inventatorul stiloului cu rezervă este un român, Petrache Poenaru? La data de 25 mai 1827, Petrache Poenarul a obţinut brevetul francez numărul 3208 pentru “Condei portăreţ fără sfârşit, alimentându-se el însuşi cu cerneală”.

Petrache Poenaru s-a născut la data de 10 ianuarie 1799 în aproapierea oraşului Bălceşti, localitatea Băneşti, judeţul Vâlcea. După terminarea şcolii secundare în Craiova la şcoala de la Biserica Obedeanu a lucrat la cancelaria Episcopiei din Râmnicu-Vâlcea.Începândcu anul 1820 a predat graca veche la Şcoala Mitropoliei din Bucureşti.
Revoluţia de la 1821 l-a prins lângă Tudor Vladimirescu fiind secretarul acestuia, perioada petrecută lângă acesta fiind considerată izvorul invenţiei sale. După înfrângerea răscoalei Petrache Poenaru fuge de pedepese şi în anul 1822 obţine o bursă de studii la Şcoală Tehnică de la Viena şi apoi de la Berlin.
În anul 1826 primeşte o bursă la Ecole Polytechnique din Paris unde studiază topografia şi geodezia. În această perioadă obţine brevetul pentru stiloul cu rezervor promovând scrisul fără pete şi zgârieturi şi oferind posibilitea schimbării componentelor defecte. În anul 1831 călătoreşte în Anglia fiind primul român atestat documentar care a călătorit cu trenul.
În anul 1832 se întoarce în ţară şi activează ca profesor de fizică şi matematică. De asemenea contribuie la crearea cursurilor speciale de matematici superioare, geodezie, mecanică, arhitectură, agricultură şi silvicultură.
În anul 1836 încurajează organizarea de observaţii meteorologice sistematice pentru determinarea temperaturii, presiunii şi umezelii aerului. În anii următori traduce în limba română primele cursuri de Geometrie şi Algebră.
În 1841 colaborează la publicarea primului vocabular francezo-român fiind un susţinător al francofoniei în România.
Devenit director al Şcolilor din Muntenia reuşeşte să înfiinţeze peste două mii de şcoli implicându-se direct în dotarea şcolilor din Craiova prin donaţii personale.
Tot Petrache Poenaru este cel care pune bazele cursurilor Şcolii de Poduri şi Şosele (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti).
Om politic şi-a dedicat activitatea îmbunătăţirii tehnologiilor folosite în construcţii şi agricultură şi întemeierii de noi şcoli şi facultăţi.
A murit la 2 octombrie 1875 la vârsta de 76 de ani. În cinstea acestuia staţia de metrou de la fosta fabrică Semănătoarea îi poartă numele începând cu anul 2009.


Niciun comentariu :